Dodental na orkaan Matthew loopt op 842

In Haïti is het dodental na de doortocht van orkaan Matthew fors opgelopen. Er zijn nu al 842 lichamen geborgen, zeggen lokale autoriteiten aan persagentschap Reuters. De superstorm nadert nu de oostkust van de Verenigde Staten en zorgt ook daar al voor problemen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft net als in Florida ook in de zuidoostelijke staat South Carolina de noodtoestand uitgeroepen.

In Jérémie, de hoofdstad van het departement Grand'Anse in Haïti met 30.000 inwoners, is ruim tachtig procent van de gebouwen vernield. In de provincie Sud zijn 30.000 woningen vernield. De meeste doden vielen in de steden en vissersdorpen aan de zuidkust van Haïti, voornamelijk door omgevallen bomen, overstromingen en rondvliegend puin.

Interim-president Jocelerme Privert noemde de situatie in zijn land eerder al "catastrofaal". Meer dan 21.000 Haïtianen waren na de doortocht van de orkaan op zoek naar een dak boven hun hoofd, terwijl naar schatting 350.000 mensen humanitaire hulp nodig hebben.

Hulp van Verenigde Naties
De Verenigde Naties voorzien in opvang, water en voedsel voor de slachtoffers. De gezondheidsdiensten zetten zich bovendien schrap voor een stijging van het aantal gevallen van cholera door de beschadigde watertoevoer en sanitaire voorzieningen, meldt Sky News.

De Verenigde Staten hebben aangekondigd militaire helikopters en andere hulp naar Haïti te sturen.

Richting Verenigde Staten
De superstorm nadert nu de oostkust van de Verenigde Staten en zorgt daar al voor grote problemen. "Op dit ogenblik zijn al op verschillende plaatsen overstromingen en is er al stroom uitgevallen", zegt ook VTM NIEUWS-correspondente Greet De Keyser. "Als je kijkt naar de vernielingen die de orkaan heeft aangebracht in onder meer Haïti, dan houdt men het hart hier vast."

Verwacht wordt dat de storm aan land zal gaan in de Amerikaanse staat Florida. De Amerikaanse president Obama heeft daar dan ook al de noodtoestand afgekondigd en ook de gouverneur van Florida Rick Scott heeft miljoenen mensen opgeroepen om zich in veiligheid te brengen. Scott heeft 3.500 manschappen van de National Guard ontplooid om te helpen met de evacuatie. "Neem geen risico's, vertrek nu", schreef Scott op Twitter.

Ook in de zuidoostelijke staat South Carolina heeft de Amerikaanse president intussen de noodtoestand uitgeroepen. Gouverneur van South Carolina Nikki Haley heeft inwoners in verschillende gevarenzones via Twitter opgeroepen om hun woningen te verlaten. De gouverneur van Georgia Nathan Deal heeft dan weer de evacuatie van zes kuststeden opgelegd.

Matthew groeide in de loop van de dag uit tot een orkaan van niveau vier, met windsnelheden tot boven de 200 kilometer per uur.

Bekijk ook: