Guterres wordt opvolger Ban Ki-moon

De Portugese politicus Antonio Guterres heeft de unanieme steun van alle 15 leden van de VN-Veiligheidsraad gekregen voor zijn kandidatuur om de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon op te volgen als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Guterres' kandidatuur moet nu nog goedgekeurd worden door de Algemene Vergadering, maar dat is waarschijnlijk niet meer dan een formaliteit. De voormalige Portugese premier zal dus op 1 januari in de voetsporen van Ban Ki-moon treden.

Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben Antonio Guterres al gefeliciteerd met zijn nakende aanstelling tot secretaris-generaal van de Verenigde Naties. "Meer dan ooit heeft de wereld de VN nodig, die garant staan voor globale, doeltreffende en rechtvaardige oplossingen", luidt het in een persmededeling.

"De professionele weg die Antonio Guterres al heeft afgelegd, illustreert zijn engagement en zijn bekwaamheid om grote humanitaire crisissen te beheren. Zijn ervaring en visie op de VN, die hij met de leden van de Algemene Vergadering heeft gedeeld, bieden heel wat inspiratie", aldus Michel en Reynders.

Als prioriteiten van de VN verwijzen Michel en Reynders naar klimaat, duurzame ontwikkeling, de strijd tegen terrorisme, conflictpreventie en het vreedzaam oplossen van conflicten, universele naleving van mensenrechten en sociale rechtvaardigheid. Guterres kan alvast op de volle steun van België rekenen, zo beloven de premier en de minister van Buitenlandse Zaken.