Noodtoestand in Florida door orkaan Matthew

President Obama kondigt de noodtoestand af in Florida door orkaan Matthew. Al bijna twee miljoen mensen werden geëvacueerd. Matthew groeide in de loop van de dag uit tot een orkaan van niveau vier, met windsnelheden tot boven de 200 kilometer per uur.

Anderhalf miljoen inwoners van Florida moeten hun woningen verlaten door de orkaan Matthew, die na een verwoestende doortocht in Haïti en de Caraïben op weg is naar de Amerikaanse kust. Dat maakte de gouverneur van de deelstaat bekend. De orkaan maakte in Haïti al 108 slachtoffers, ook in de Dominicaanse Republiek vielen vier doden.

"We zijn bijzonder ongerust over Palm Beach (in het zuidoosten van Florida)", aldus gouverneur Rick Scott tijdens een persconferentie. "Dat is de eerste zone die zal worden geraakt en dat zal gebeuren in de komende uren. Er is niet veel tijd meer."

185 kilometer/uur
De orkaan trok naar het noordwesten van de Caraïben met windsnelheden van 185 kilometer per uur. Naar verwachting zal de orkaan nog aan kracht toenemen terwijl die in de loop van donderdagavond de Atlantische kust van Florida nadert, zo bleek eerder uit een bulletin van het Amerikaanse centrum voor orkaanobservatie.

"Vertrek"
Gisteren gaf de gouverneur van Florida zijn inwoners al het advies om zo snel mogelijk te vertrekken. “Wacht niet op een bevel, vertrek nu. Als je weet dat je geëvacueerd gaat worden, vertrek dan nu. Dit kan het verschil betekenen tussen leven en dood”, zei hij.

"Water drie meter hoger dan normaal"
"Het warm oceaanwater voedt de orkaan. Die energie laat ze dan los aan het vasteland in Florida. Dat zorgt voor heel veel wind en heel veel regen. De vloedgolven die daarmee gepaard gaan kunnen wel twee tot drie meter hoger komen dan normaal." Dat zegt VTM NIEUWS-weervrouw Jill Peeters.