Orkaan Matthew: 1,5 miljoen geëvacueerd

Anderhalf miljoen inwoners van Florida moeten hun woningen verlaten door de orkaan Matthew, die na een verwoestende doortocht in Haïti en de Caraïben op weg is naar de Amerikaanse kust. Dat maakte de gouverneur van de deelstaat bekend. De orkaan maakte in Haïti al 108 slachtoffers, ook in de Dominicaanse Republiek vielen vier doden.

"We zijn bijzonder ongerust over Palm Beach (in het zuidoosten van Florida)", aldus gouverneur Rick Scott tijdens een persconferentie. "Dat is de eerste zone die zal worden geraakt en dat zal gebeuren in de komende uren. Er is niet veel tijd meer."

185 kilometer/uur
De orkaan trok naar het noordwesten van de Caraïben met windsnelheden van 185 kilometer per uur. Naar verwachting zal de orkaan nog aan kracht toenemen terwijl die in de loop van donderdagavond de Atlantische kust van Florida nadert, zo bleek eerder uit een bulletin van het Amerikaanse centrum voor orkaanobservatie.

"Vertrek"
Gisteren gaf de gouverneur van Florida zijn inwoners al het advies om zo snel mogelijk te vertrekken. “Wacht niet op een bevel, vertrek nu. Als je weet dat je geëvacueerd gaat worden, vertrek dan nu. Dit kan het verschil betekenen tussen leven en dood”, zei hij.