Pools abortusverbod komt er dan toch niet

Er komt dan toch geen totaalverbod op abortus in Polen. De Poolse regering had aanvankelijk een voorstel op tafel gelegd om abortus in alle gevallen te verbieden, behalve als het leven van de moeder onmiddellijk gevaar liep. Er kwam echter zoveel protest dat de regering nu toch van koers veranderd is. 

In het Poolse parlement werd vandaag een spoedzitting gehouden over het voorstel van een burgerbeweging om abortus volledig te verbieden in het land. In het ontwerp werd voorgesteld om abortus enkel toe te laten als het leven van de vrouw in gevaar is. Vrouwen en dokters die toch een abortus zouden ondernemen, moeten volgens het voorstel een celstraf tot vijf jaar kunnen krijgen.

Het Poolse parlement had het ontwerp na de eerste lezing aangenomen, maar het keerde vandaag toch op zijn stappen terug vanwege de massale protesten. Tienduizenden vrouwen en mannen waren in Polen op straat gekomen tegen het geplande totaalverbod en tegen de gevangenisstraffen voor vrouwen die een abortus hadden ondergaan, ook al was de zwangerschap het gevolg van verkrachting. Ook in Brussel werd tegen het wetsvoorstel betoogd. 

Gisteren al verworpen
Het voorstel van de burgerbeweging, dat gesteund werd door de Rooms-Katholieke Kerk, werd uiteindelijk door 352 afgevaardigden verworpen. 58 parlementsleden waren voor en 18 anderen onthielden zich. De bevoegde parlementaire commissie had het wetsontwerp gisteren al verworpen.