Zo groot is schade na orkaan Matthew

De orkaan Matthew, die de afgelopen week over de Caraïben trok, heeft in Cuba en Haïti al zeker het leven gekost aan 25 mensen. Daarmee is het de hevigste storm in tien jaar tijd. De schade in het getroffen gebied is dan ook enorm. Intussen maken ze zich ook in Florida op voor de komst van Matthew.

De storm leidde in het getroffen gebied tot overstromingen. Daardoor werden honderden huizen vernield en was er aanzienlijke schade in de steden.

Cholera
De autoriteiten en humanitaire organisaties vreesden dat de overstromingen die de orkaan veroorzaakte, ook een opstoot aan cholera zou veroorzaken. Intussen zijn al acht nieuwe gevallen genoteerd.

Op weg naar Florida
De orkaan lijkt nu op weg te zijn naar de Amerikaanse staten South-Carolina en Florida. Daar hebben miljoenen inwoners intussen een evacuatie-advies gekregen. De gouverneurs van beide staten waarschuwden voor een catastrofe als de orkaan op volle sterkte het gebied bereikt. 

De gouverneur van Florida heeft zijn inwoners aangemaand zo snel mogelijk te vertrekken. “Wacht niet op een bevel, vertrek nu. Als je weet dat je geëvacueerd gaat worden, vertrek dan nu. Dit kan het verschil betekenen tussen leven en dood.”