IS-strijders wilden toeslaan in Schiphol

Op de dag van de aanslagen in Parijs probeerden twee strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) ook een aanslag te plegen in Nederland. Dat melden buitenlandse media. Waarom de aanslag niet is doorgegaan, is voorlopig nog onduidelijk.

Op de dag dat Parijs werd getroffen door een reeks aanslagen, op 13 november vorig jaar, waren twee handlangers van de daders van Brussel naar Amsterdam gereisd. Ze zouden een aanslag op Schiphol hebben willen plegen. Het is niet duidelijk waarom die niet is doorgegaan.

Het zou gaan om een 23-jarige Tunesiër en een eveneens 23-jarige Syrische Zweed. Ze kwamen met valse papieren met een Eurolinesbus naar Nederland. Volgens de Franse justitie horen ze bij de organisatie die achter de aanslagen in Parijs zou zitten. De twee mannen werden na de aanslagen in Parijs opgepakt in Brussel. Hun namen stonden ook op de laptop  van de zelfmoordterrorist van Maalbeek. Het Franse gerecht denkt dat er nog medeplichtigen vrij rondlopen. 

Eerder meldde CNN al dat IS plannen had om op 13 november op veel meer plaatsen dan alleen Parijs aanslagen te plegen, en dat Schiphol een doelwit was.