Guterres nieuwe secretaris-generaal VN?

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de voormalige Portugese premier Antonio Guterres de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij kwam als favoriet naar voren tijdens een informele stemming in de Veiligheidsraad.

"Vandaag kregen we na de zesde informele stemming een duidelijke favoriet en zijn naam is Antonio Guterres", zei de Russische VN-ambassadeur Tsjoerkin. Guterres kreeg dertien pro-stemmen en twee onthoudingen achter zijn naam. De formele stemming door de VN-Veiligheidsraad over de opvolger van Ban Ki-Moon zal morgen pas plaatsvinden. Pas dan zal Guterres door de VN-Veiligheidsraad officieel genomineerd worden, waarna de Algemene Vergadering de 67-jarige kandidaat als opvolger van Ban Ki-Moon moet bevestigen.

Comissaris voor de vluchtelingen
António Manuel de Oliveira Guterres is een Portugees socialistische politicus en was van 1995 tot 2002 premier van Portugal. Hij werkte van 2005 tot 2015 als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties in Genève.

Vandaag kreeg Guterres naast de meeste stemmen ook die van de vijf vetomachten. Eerder gingen er wel nog stemmen op dat de topfunctie voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Naties moest toevertrouwd worden aan een vrouw, maar dat lijkt nu toch niet het geval te worden.

De 72-jarige Zuid-Koreaanse secretaris-generaal Ban Ki-Moon geeft zijn functie aan het eind van het jaar na een decennium aan de VN-top af.