Dossier President Trump

Trump en Clinton centraal in bitsig 'vice-debat'

Running mates Tim Kaine en Mike Pence zijn in Virginia voor de eerste en enige keer in debat gegaan in de race naar het Witte Huis. Het werd een scherp debat, maar zoals verwacht draaide het vooral rond de presidentskandidaten Clinton en Trump zelf. Vooral de running mate van Clinton, Tim Kaine, viel Trump geregeld aan.

Kaine ging van in het begin van het debat in de aanval door te stellen dat zijn partijgenote Clinton iemand is die anderen altijd op de eerste plaats zette, terwijl Trump enkel aan zichzelf denkt. Daardoor werd de toon gezet voor de rest van het debat, dat bestond uit verwijten en veel onderbrekingen langs beide kanten. De vicepresidentskandidaten beschuldigden elkaar ervan een campagne vol beledigingen te voeren.

Meer kiezers?
Of het winnen van het debat Trump nu meer kiezers zal bezorgen, is twijfelachtig. Normaal is een vicepresidentendebat niet zo belangrijk voor de keuze van de kiezers. Een grote meerderheid zal hun keuze niet meer veranderen door een vicepresidentsdebat. “Maar dar Pence het zo goed heeft gedaan, komt op exact het goede moment voor Trump want hij heeft vorige week een echte rampweek gehad”, vertelt VTM NIEUWS-correspondent Greet De Keyser.

We hebben nog vijf weken te gaan, dus er kan nog heel veel gebeuren. "Wat Trump nu heeft meegemaakt, dat is die ‘oktoberverrassing’ waar ze het hier altijd over hebben. Hij heeft zichzelf de afgelopen week verder in de vernieling gepraat. Hilary Clinton lag vorige week twee procent voor, nu ligt ze zes procent voor”, vertelt VTM Greet De Keyser. Het is nu aan Trump om zich te bewijzen en het is uitkijken naar het volgende debat maandagochtend (onze tijd). "Benieuwd hoe Trump het dan zal doen, of hij beter voorbereid is en beter zijn mannetje kan staan ten opzichte van Hilary Clinton", besluit De Keyser.

"Gek of krankzinnige?"
“Donald Trump is een gevaar voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten”, zei de Democratische vicepresidentskandidaat. Kaine haalde zelfs een quote van voormalig president Ronald Reagan boven: “Een gek of krankzinnige kan met nucleaire wapens een rampzalige gebeurtenis veroorzaken', zei Reagan ooit". Daarna verwees Kaine duidelijk naar Donald Trump.  “Senator, dat is zelfs onder jouw niveau en dat van Hillary Clinton, en dat is al erg laag”, beet Mike Pence terug.

Kaine ging vaker in de aanval, terwijl Pence een meer beheerste, rustige indruk naliet, in tegenstelling tot Donald Trump tijdens zijn eerste debat vorige week.

"Zijn wij dan dom?"
Terwijl Mike Pence Clinton als onbetrouwbaar probeerde af te schilderen en het over haar "gefaalde buitenlandse beleid" als minister van Buitenlandse Zaken had, viel Kaine Trump aan over zijn belastingaangiftes die hij “weigert openbaar te maken”. "Toen Hillary hem confronteerde met het feit dat hij geen belastingen betaalde, zei hij: 'Dat komt omdat ik slim ben'", aldus Kaine. "Is het slim om niet voor defensie of onderwijs te betalen?" vroeg Kaine zich luidop af. "Dan zijn wij, iedereen die wel belastingen betaalt, dom?" 

Pence bleef herhalen dat de Republikeinse presidentskandidaat op termijn zijn aangifte wel openbaar zal maken, en noemde Trump een slimme zakenman wanneer hem gevraagd werd om commentaar te geven op het feit dat Trump mogelijk achttien jaar lang geen belastingen betaalde. "Trump was een zakenman, geen politicus. Uit zijn belastingafgifte blijkt dat hij twintig jaar geleden een moeilijke tijd beleefde in zijn bedrijf, en hij heeft de belastingwetgeving gebruikt zoals die gebruikt moet worden."

Rusland
Ook andere onderwerpen als immigratie, het strafrecht en de strijd tegen het terrorisme zorgden voor confrontaties tussen de twee politici. Zo verdedigde Pence het feit dat Trump Syrische vluchtelingen wil weigeren door te wijzen op de recente arrestatie van Syrische vluchtelingen in Duitsland, terwijl Kaine erop wees dat Hillary enkel die vluchtelingen wil weigeren die een bedreiging vormen.

Kaine viel Trump dan weer aan over zijn goede banden met Rusland: "Je moet streng optreden tegen Rusland, in de eerste plaats door Vladimir Poetin geen goede leider te noemen." Pence reageerde daarop dat "de provocaties door Rusland door de VS krachtig worden beantwoord", en was zo verrassend streng voor Rusland, terwijl Donald Trump zich regelmatig zeer positief uitliet over Poetin. Kaine zei nog dat Trump van dictators houdt. Hij had het over "Trumps persoonlijke 'Mount Rushmore' met Vladimir Poetin, Saddam Hoessein, Kim Jong-un en Moeammar alKadhafi".

"Pence wint nipt"
Volgens nieuwswebsite CNN, die kort na het debat een peiling deed, heeft Pence het debat nipt gewonnen, met 48 procent tegenover 42 procent voor Kaine. De confrontatie tussen beide vicepresidenten zou volgens dezelfde peiling, met een foutenmarge van 4,5 pct, echter geen grote veranderingen veroorzaakt hebben in het stemgedrag van de kijkers. Op de vraag "op wie zou je eerder stemmen na het bekijken van het debat", antwoordde 29 procent Trump, 18 procent Clinton en 53 procent geen van beide.

Presidentskandidaten tevreden
Hillary Clinton en Donald Trump leken alvast tevreden over de prestaties van hun running mates. Vooral Trump stuurde tijdens het debat tientallen tweets de wereld in. Zondag (maandagochtend Belgische tijd) vindt het tweede debat plaats tussen Donald Trump en Hillary Clinton.

Herbekijk hier het integrale debat: