Zwaarste orkaan in 10 jaar gaat aan land

Het oog van orkaan Matthew is deze middag aan land gekomen in Haïti, in de buurt van het plaatsje Les Anglais. Er werden daarbij windstoten tot 230 kilometer per uur gemeten. Matthew is de zwaarste storm in tien jaar tijd. 

De superstorm wordt geclassificeerd als categorie vier op de schaal van Saffir-Simpson, de op een na hoogste categorie. De orkaan gaat gepaard met windsnelheden van 220 kilometer per uur, met stormvloeden en met hevige regenval. 

Sinds vrijdag, toen Haïti getroffen werden door de eerste stormen, zijn al minstens twee mensen gestorven en is één iemand vermist. Duizenden mensen werden geëvacueerd.

Langs Cuba scheren
Vooraleer Matthew Haïti bereikte, heeft de orkaan ook lelijk huisgehouden op Jamaica. Daar liepen heel wat straten onder water en de wind blies er met een snelheid van ruim 230 kilometer per uur. 

Later vanavond zal Matthew langs het oosten van Cuba scheren, waar zo'n 316.000 mensen uit voorzorg werden geëvacueerd. “20.000 mensen zijn naar schuilplaatsen gebracht en 296.000 mensen werden bij particulieren ondergebracht”, laat de Civiele Bescherming van het eiland weten. Tegen de avond en morgen wordt verwacht dat de orkaan de Bahama's zal teisteren.

Bekijk ook: