Duitse komiek vrijuit voor 'smaadgedicht'

De Duitse komiek Jan Böhmermann zal niet vervolgd worden voor zijn 'smaadgedicht' over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het Openbaar Ministerie deelde vandaag mee dat "de strafbare feiten niet met zekerheid kunnen worden aangetoond".

Het Duitse Openbare Ministerie had een half jaar lang onderzocht of Böhermann zich al dan niet schuldig had gemaakt aan het beledigen van het buitenlandse staatshoofd. De zaak is nog niet helemaal achter de rug. Op 2 november loopt voor de rechtbank in Hamburg nog een zaak na een privéklacht van Erdogan tegen Böhmermann.

De afgelopen maanden was er heel wat heibel ontstaan over het omstreden gedicht van de televisiekomiek. Böhmermann had het in maart in zijn show 'Neo Magazin Royale' op de Duitse zender ZDF voorgedragen. Het ging onder andere over seks met dieren, kinderpornografie en allerhande Duitse clichés over Turken. 

Verkeerde keelgat
In Ankara was het gedicht serieus in het verkeerde keelgat geschoten en ook de Duitse regering was niet opgezet met het gedicht. Op vraag van Turkije had Duitsland een inleidend onderzoek geopend wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. Voor die strafprocedure was toen de toelating van de Duitse regering nodig. 

"In een rechtstaat is het niet aan de regering, maar aan het Openbaar Ministerie en het gerecht om de persoonlijke rechten van de getroffenen en de andere belangen af te wegen tegen de persvrijheid", zo verdedigde Merkel die beslissing toen. 

Bekijk ook: