Dossier President Trump

Running mates in debat, wie zijn ze?

Running mates Tim Kaine en Mike Pence stappen even uit de schaduw van Hillary Clinton en Donald Trump. De mannen nemen het tegen elkaar op in het enige geplande debat tussen de vicepresidentskandidaten. Het debat kan je vannacht vanaf 3.00 uur live volgen op vtmnieuws.be.

We zouden bijna vergeten dat er achter Hillary Clinton en Donald Trump nog een running mate staat. In de campagne in de race naar het presidentschap hebben beide heren nog geen grote rol gespeeld. Belangrijk is nu vooral om geen fouten te maken. Want de twee running mates zullen voor miljoenen kijkers in debat gaan.

Hoe zal het debat eruitzien?
Het debat vindt dit keer plaats in de Longwood University in Farmville in Virginia en start om 21 uur (3 uur vannacht onze tijd). In negen delen van tien minuten zullen ze hun presidentskandidaten zo goed mogelijk moeten verdedigen. Net als bij het vorige debat tussen Clinton en Trump stelt ook hier de moderator (dit keer Elaine Quijano van CBD News) bij elk deel een vraag, waarop de kandidaten twee minuten krijgen om te antwoorden.

Wie is Tim Kaine?
Hillary Clinton koos voor de 58-jarige Tim Kaine. Hij is de voormalige gouverneur van Virginia en heeft ook veel bestuurservaring als senator. “Hij heeft nog nooit een verkiezing verloren. Hij was een burgemeester en gouverneur met niveau en is een van de meest gerespecteerde senatoren die ik ken”, zei Clinton ooit over hem.

Kaine is katholiek en studeerde aan de prestigieuze Harvard Law School. Hij is niet zo bekend bij het grote publiek, maar spreekt wel vloeiend Spaans en doet het goed bij de latinogemeenschap. Bij zijn voorstelling als running mate zei Clinton: “Tim Kaine is alles wat Donald Trump en Mike Pence niet zijn.”

Imitatie van Trump
Eind juli op de Democratische Conventie in Philadelphia was Kaine niet mals voor Trump. "Weet je wie ik niet vertrouw? Donald Trump", zei hij, waarop een imitatie volgde van de Republikein. "Het gaat geweldig worden, geloof me. We gaan een muur bouwen en Mexico laten betalen, geloof me", aldus Kaine. "De meeste mensen die president willen worden zeggen niet alleen 'geloof me'. Ze hebben voldoende respect om te zeggen hoe ze de dingen zullen regelen."

Wie is Mike Pence?
Donald Trump koos voor de 51-jarige Mike Pence, die gouverneur van Indiana is. Pence beschrijft zichzelf als “een christen, een conservatief en een Republikein, in die volgorde”. Hij is fel gekant tegen abortus en euthanasie.

"Jullie hebben voor het presidentschap een man gekozen die nooit opgeeft die zaken nooit verloochent, een vechter, een winnaar. Tot voor kort moest hij alleen vechten tegen alles, maar deze week komt deze verenigde partij hem ter versterking", zei hij toen hij de nominatie accepteerde. "Ik weet dat we hem op 8 november gaan verkiezen tot 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika."

Echt veel aandacht trekken de debatten tussen de vicepresidentskandidaten niet. Het staat vast dat het vooral over de presidentskandidaten zelf zal gaan. Het eerste debat tussen Clinton en Trump trok 84 miljoen kijkers en was het meest bekeken presidentiële debat ooit.