Syrië: Rusland en VS geven elkaar schuld

Een nieuw staakt-het-vuren in Syrië lijkt verder weg dan ooit, laat staan vrede. De Verenigde Staten hebben gisteravond alle gesprekken met Rusland opgeblazen. Het heeft geen zin, zeggen de Amerikanen, om nog samen met de Russen naar een oplossing te zoeken, want ze komen toch hun beloftes niet na. Rusland zegt dan weer dat het de schuld is van de Amerikanen dat het conflict in Syrië escaleert.

Nog geen maand geleden stelden de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken samen trots een plan voor een wapenstilstand voor. Dat hebben de Russen zelf mee aan flarden geschoten, vindt de VS. En dus weigeren ze nog langer met Rusland over Syrië te praten. “Rusland heeft geen enkele intentie om de beloftes n ate leven die ze gemaakt hebben”, zegt Josh Earnest, de woordvoerder van het Witte Huis. 

Volgens Rusland is het net de VS die vrede onmogelijk maakt, omdat Amerika er niet in slaagt om de rebellen op het terrein van terroristische groeperingen zoals IS te scheiden. Maar terwijl de twee grootmachten ruzie maken, sterven in Syrië elke dag mensen door het geweld. Gisteravond liet een zelfmoordterrorist zich ontploffen bij een huwelijk. Er vielen zeker 32 doden en 80 gewonden.