VS stoppen overleg met Rusland in Syrië

De Verenigde Staten hebben hun samenwerking met Rusland verbroken wat het zoeken naar een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië betreft. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zijn daarvoor twee redenen: het niet verlengen van de wapenstilstand in Syrië en Moskou's "onvermogen" om het geweld te beëindigen.

Moskou "betreurde" bij monde van woordvoerster Maria Zacharova het Amerikaanse besluit, maar beschuldigde tezelfdertijd Washington ervan de Amerikaanse verantwoordelijkheid voor het Syrie-debacle van zich af te schuiven. Ook electorale overwegingen spelen volgens Rusland een rol.

Volgens woordvoerder John Kirby van het State Department hebben de VS "alles uit de kast gehaald om met Moskou een overeenkomst te bereiken", maar is Rusland "zijn verplichtingen niet nagekomen". Ook de VS deed dat niet, door de beloofde scheiding van de rebellen in "gematigden" en "ongematigden", in het bijzonder het al-Qaidafiliaal Jabhat Fateh al-Sham (het vroegere al-Nosrafront), niet door te voeren. Daardoor konden de diverse rebellengroepen zich hergroeperen en herbewapenen om een nieuw offensief te starten.

Het verbreken van de samenwerking komt niet als een verrassing: VS-Buitenlandminister John Kerry heeft daar vorige week dagelijks mee gedreigd.