"Jeroen heeft pech gehad"

De Nederlandse oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans, die gistermiddag door sluipschutters van IS werd doodgeschoten in Libië, wist dat hij het risico liep. Dat zegt zijn collega journaliste Joanie de Rijke aan VTM NIEUWS. "Je moet als journalist doen wat je kan om jezelf te beschermen", vindt de journaliste, "maar je kunt niet voorkomen dat zoiets gebeurt en dat wist Jeroen ook heel goed.”

De Nederlander was foto's aan het maken van een hevig gevecht tussen het Libische leger en de IS-militanten toen hij getroffen werd door een kogel. “We stonden achter een gebouw, met sluipschutters van Islamitische Staat aan de voorkant, en wilden langs de zijkant van het gebouw oversteken naar een groep salafistische strijders”, vertelt Joanie de Rijke. “Ik mocht als vrouw niet mee, dus ging ik in het gebouw en tien minuten later begrijp ik dat Jeroen was neergeschoten.”

Dwars door borstkas
“We reden als gekken naar het noodhospitaal maar daar hoorde ik dat Jeroen was overleden", vertelt de Nederlandse. Oerlemans werd geraakt in zijn zijde. "De kogel is aan de zijkant binnengekomen en dwars door zijn borstkas gegaan. Hij was op slag dood.”

De Nederlandse wil na de tragische gebeurtenis van gisteren graag naar huis. “Ik wil wel heel erg graag naar huis omdat het lichaam van Jeroen naar zijn familie moeten worden gebracht, maar ik denk niet dat Jeroen zou willen dat ik nu zou opgeven.”

Niet bang
Joanie de Rijke zegt ook niet bang te zijn om opnieuw naar oorlogsgebied te gaan. “Je wordt altijd maar voorzichtiger omdat je beseft hoe snel het gedaan kan zijn, maar het is altijd een kwestie van pech hebben." "Je moet als journalist doen wat je kan om jezelf te beschermen", vindt de journaliste, "maar je kunt niet voorkomen dat zoiets gebeurt en dat wist Jeroen ook heel goed.”