Furieuze bejaarden slaags met politie

Het ging er vandaag hard aan toe tijdens een betoging van bejaarden in Griekenland. De bejaarde betogers kwamen de straat op om te manifesteren voor een hoger pensioen. Enkele betogers gaven de politieagenten harde klappen en schopten erop los. De politie zette op haar beurt traangas in om de bejaarden te bedaren.

Op de betoging in Athene - die de steun kreeg van de communistische oppositie - waren enkele duizenden mensen opgedaagd. Ze verweten de politici "niet te kunnen leven van een pensioen van 400 euro". De spanning met de ordediensten liep op toen de betogers in de buurt van de ambtswoning van de premier kwamen. Agenten hadden de straat afgesloten, maar enkele oudjes wilden het cordon doorbreken terwijl anderen het gemunt hadden op een politiewagen. Daarop werd traangas ingezet dat de betogers uiteen dreef.

De regering sloeg meteen mea culpa: het gebruik van traangas tegen senioren is vanaf nu verboden. “We nemen onze politieke verantwoordelijkheid op”, zei de minister voor Burgerbescherming snel. “Voortaan is het gebruik van traangas bij betogingen van bejaarden verboden", klonk het.

De voorbije jaren gingen de pensioenen in Griekenland, afhankelijk van het bedrag, met 25 à 55 procent naar beneden. Zes op de tien bejaarden leven intussen van een pensioen dat lager is dan 700 euro per maand.