Turkije verlengt noodtoestand

De Turkse regering heeft de noodtoestand in het land verlengd met drie maanden. Dat heeftvicepremier Numan Kurtulmus gemeld. Turkije had deze noodtoestand uitgeroepen op 15 juli, na de putschpoging. Het verlengen van de uitzonderingstoestand, van kracht voor 90 dagen sinds 21 juli, was eerder aanbevolen door de Turkse veiligheidsraad. 

De Turkse president  Recep Tayyip Erdogan had de noodtoestand op 15 juli aangekondigd tijdens een televisietoespraak na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad en bijeenkomsten met zijn kabinet. Dat deed hij naar aanleiding van de couppoging. Erdogan noemde de noodtoestand toen "noodzakelijk om snel alle elementen uit te roeien van de terroristische organisatie die betrokken was bij de poging tot staatsgreep". 

Hij verklaarde ook dat de noodtoestand niet tegen de democratie, de rechtstaat of de vrijheden is, maar net om deze waarden te beschermen. "De maatregel dient om de basisrechten en vrijheden te beschermen", klonk het. De president stelde ook de investeerders gerust, door te melden dat de economische hervormingen zullen worden voortgezet. "Er zal geen liquiditeitsprobleem zijn", zei hij.

De noodtoestand werd aanvankelijk voor drie maanden uitgesproken, maar wordt nu dus opnieuw met drie maanden verlengd.