VS in de ban van 'criminele' clowns

Heel wat Amerikanen hebben dezer dagen last van coulrofobie, angst voor clowns. Al sinds september wordt doorheen het land regelmatig melding gemaakt van personen verkleed als clowns die mensen achtervolgen, aanstaren of bedreigingen uiten. Het is niet duidelijk of er een echte dreiging is of er een organisatie schuilgaat achter de clowns.

Het internet wordt overspoeld door mensen die meldingen maken van clowns die ’s nachts, maar ook overdag, rondhangen en mensen bang maken. Via anonieme profielen op sociale media verspreiden ze ook dreigementen en nemen ze contact op met kinderen. Welke clowns écht kwade bedoelingen hebben, en bij wie het om een grap gaat, is niet altijd duidelijk. De politie neemt elke melding serieus, maar vaak blijven de zaken onopgelost. Zeker is wel dat de clowns in verschillende staten voor heel wat onrust zorgen.

Ook de ‘goede’ clowns, mensen die kinderfeestjes opvrolijken om de kost te verdienen, maken zich zorgen. “Het is eng. Ik heb reacties gelezen waarin mensen zeggen dat ze clowns willen vermoorden”, zegt Ivan Mendez, een Amerikaan die zich al zes jaar verkleed als clown om kinderen aan het lachen te maken. “Ik werk heel hard om een vriendelijke clown te zijn”, vertelt hij.