Colombia verwerpt historisch Farc-akkoord

De Colombianen hebben gisteren verrassend het vredesakkoord tussen de regering en de FARC-rebellen verworpen. Een hele nipte meerderheid - 50,2 procent - heeft in het referendum 'neen' gestemd, wellicht omdat ze vinden dat de rebellen er te goed vanaf komen. President Santos heeft al beloofd dat hij opnieuw gaat onderhandelen. 

In het referendum sprak 50,22 procent van de bevolking zich uit tegen het door de regering onderhandelde akkoord met de Farc, dat paal en perk moest stellen aan het gewapende conflict dat al meer dan vijftig jaar aansleept. 49,77 procent stemde voor. De uitslag is verrassend omdat opiniepeilingen een ruime overwinning voorspeld hadden voor het ja-kamp. Peilingen spraken over een twee derde meerderheid die voor zou gaan stemmen, maar de uitslag laat dus een heel ander beeld zien.

President Juan Manuel Santos was niet verplicht om een referendum te organiseren in verband met het akkoord, maar de resultaten van de volksstemming zijn wel bindend. Dat wil zeggen dat het akkoord waar de Colombianen gisteren over hebben gestemd, niet zal worden uitgevoerd. Nieuwe onderhandelingen zullen nu opgestart moeten worden om een einde te maken aan het conflict dat meer dan vijftig jaar heeft geduurd tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerrillastrijders.

"Blijven streven naar vrede"
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos erkent de mislukking van het referendum, maar zegt niet te zullen opgeven na de ontslag. "Ik zal me niet overgeven en zal blijven streven naar vrede", zei de president in een toespraak op de televisie. Santos benadrukte dat "het staakt-het-vuren en de beëindiging van de vijandelijkheden van kracht blijven en zullen blijven".

Hoewel de regering voor het referendum had gezegd dat het akkoord niet heronderhandeld zou worden, klonk Santos in zijn toespraak wel minder categoriek. "Ik zal alle politieke krachten uitnodigen, vooral die die vandaag 'neen' zeiden, om naar hen te luisteren, ruimtes te openen voor dialoog en te beslissen over de te volgen weg", aldus de president.

Farc betreurt resultaat
Ook de Farc lieten weten ondanks het tegenvallende resultaat zich nog steeds te willen inzetten voor vrede. "De Farc betreuren ten zeerste dat de vernietigende kracht van de mensen die haat en wrok zaaien de mening van de Colombianen heeft beïnvloed", zo reageerde Farc-leider Timoleon Jimenez, die toevoegde dat zijn beweging enkel het woord als wapen zal gebruiken om de toekomst vorm te geven. "Aan het Colombiaanse volk dat droomt van vrede en dat op ons rekent: de vrede zal heersen", verzekerde hij.  

Bekijk ook: