Orban weigert te spreken over nederlaag

Het Hongaars referendum over de spreiding van vluchtelingen is ongeldig. Amper 45 procent van de Hongaren ging naar de stembus, terwijl er een opkomst van 50 procent nodig was. Premier Orban weigert wel te spreken over een nederlaag.

Om 19 uur gingen de stembureaus dicht, maar toen was al duidelijk dat het referendum hoogstwaarschijnlijk ongeldig ging zijn. Even later kwam dan ook de officiële bevestiging: amper 45 procent van de Hongaren ging naar de stembus, en dat is onvoldoende. 

Het ging om het eerste referendum in de Europese Unie over het vluchtelingenprobleem. De Hongaren die gingen stemmen, waren wel duidelijk tegen het spreidingsplan: maar liefst 95 procent van de inwoners wilde niet dat het land extra vluchtelingen opneemt. 

"Orban spreekt niet over nederlaag"
Ondanks de ongeldigheid van het referendum, zagen we een enthousiaste Viktor Orban verschijnen. "Hij wil niet zeggen dat het een nederlaag voor hem is", zegt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. "Hij heeft het over de uitslag van het referendum: 92 procent van de aanwezige Hongaren heeft tegen het spreidingsplan van Brussel gestemd. Volgens hem is het nu aan Brussel om te reageren op dit overduidelijke referendum."

Positie Orban
"Het feit dat er zo weinig Hongaren hun stem hebben uitgebracht, is slecht nieuws voor premier Orban. Dit kan zijn positie enorm verzwakken. Het zou kunnen dat hij het nu moeilijker krijgt om met landen als Polen en Slovakije een blok te vormen tegen Hollande en Merkel."