Opnieuw zwarte (18) doodgeschoten in LA

Afgelopen nacht (lokale tijd) zijn tientallen mensen op straat gekomen in de Amerikaanse stad Los Angeles, nadat de politie er een achttienjarige zwarte jongen had doodgeschoten na een achtervolging. Volgens een ooggetuige werd de jongen vijf keer in de rug geschoten terwijl hij zijn handen boven zijn hoofd hield, maar volgens de politie werd er wel een wapen gevonden.

De politie van Los Angeles probeerden gisteren een wagen aan de kant te zetten, omdat ze het vermoeden hadden dat de wagen gestolen was. De chauffeur weigerde echter om zijn voertuig aan de kant te zetten en reed door, waarop de politie de achtervolging inzette. De 18-jarige jongen zat als passagier in de wagen en toen die even halt hield, zette hij het op een loopje. De politie schoot de jongen neer, hij overleed aan zijn verwondingen.

Volgens een ooggetuige werden er tot vijf keer toe schoten gelost terwijl de jongen met zijn handen in de lucht wegliep en riep dat hij ongewapend was. In een verklaring laat de politie van Los Angeles weten dat ze wél een wapen gevonden hebben op de plaats delict. Over hoe vaak de jongen werd neergeschoten en waar hij precies werd geraakt, is nog veel onduidelijkheid. De Amerikaanse politie wil voorlopig nog niet meer informatie kwijt.

Black Lives Matter
Verschillende mensen kwamen al de straten op om te protesteren tegen het politiegeweld en de dood van de 18-jarige jongen. Ook elders in Amerika is de afgelopen maanden geprotesteerd omdat ze de Amerikaanse politie verwijten excessief geweld te gebruiken tegen zwarten. Na meerdere dodelijke schietpartijen, waaronder die in Ferguson in 2014, volgde een enorme protestgolf onder het motto 'Black Lives Matter'.

Foto: archiefbeeld