Dossier Referendum Brexit

Britse premier kondigt datum brexit aan

De Britse premier Theresa May zal artikel 50 activeren voor eind maart 2017, het artikel dat een uitstap uit de Europese Unie formeel regelt. Dat heeft ze gezegd in een interview met BBC. Met een 'Great Repeal Bill' wil May ook de akte herroepen die haar land in 1972 deed toetreden tot de Europese Unie. 

Eind juni sprak een meerderheid van de Britten zich uit over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Al is de brexit daarmee nog niet geregeld, want er moet nog een hele onderhandelingsprocedure worden opgestart tussen de regering in Londen en Europa. Die procedure kan maar formeel van start gaan wanneer het Verenigd Koninkrijk het artikel 50 van het Vedrag betreffende de Europese Unie inroept. 

De Britse premier Theresa May heeft nu aan de BBC gezegd dat ze het beruchte artikel 50 voor eind maart in werking zal laten treden. Voor eind maart zal Groot-Brittannië dus officieel uit de Europese Unie stappen.

Akte herroepen
In een interview met The Sunday Times zei May ook dat ze de akte gaat herroepen die haar land in 1972 deed toetreden tot de Europese Unie. 

"We zullen tijdens de volgende Queen's Speech een 'Great Repeal Bill' introduceren, die de European Communities Act schrapt uit het wetboek", zei May aan The Times. "Dat is het verdrag dat ons heeft doen toetreden tot de Europese Unie." De akte herroepen is "de eerste stap voor het Verenigd Koninkrijk om opnieuw een soeverein en onafhankelijk land te worden", en zal ervoor zorgen "dat de autoriteit van de Europese wetgeving in Groot-Brittannië zal eindigen", aldus May.

Het toetredingsverdrag van 1972 zorgde ervoor dat de Europese wetgeving werd geïmplementeerd in Groot-Brittannië. De nieuwe wetgeving zal de Brusselse wetten verankeren in de Britse wetgeving, maar het parlement zal de wetten die het niet meer wil kunnen herroepen. Door de 'Repeal Bill' zal Groot-Brittannië bovendien niet meer onder de jurisdictie van het Europees Hof van Justitie vallen.