Dossier President Trump

Betaalde Trump jaren geen belastingen?

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft mogelijk achttien jaar lang op een legale manier geen belastingen betaald, door in 1995 een verlies van 916 miljoen dollar (ongeveer 815 miljoen euro) aan te geven. Dat schrijft de krant New York Times, die de hand kon leggen op een uittreksel van de belastingaangifte van Trump.

De miljardair heeft steeds geweigerd om zijn belastingaangiftes publiek te maken, terwijl Amerikaanse presidentskandidaten dat normaal gezien altijd doen om de transparantie te verzekeren. Tijdens het eerste debat tussen Trump en zijn Democratische rivaal Hillary Clinton, verklaarde Trump nog dat hij zijn aangifte zou vrijgeven wanneer Hillary de e-mails vrijgeeft die ze verstuurd heeft via een privé-account.

New York Times verklaart nu een deel van Trumps aangifte van 1995 in handen te hebben. Volgens de krant zou Trump dat jaar een verlies hebben aangegeven van 916 miljoen dollar, een verlies dat te wijten is aan mislukkingen in verband met casino's en andere debacles in de hotelsector en de luchtvaart. Hoewel niet bekend is hoe hoog zijn belastbaar inkomen was van de jaren die daarop volgden, zou dit enorme verlies hem de kans hebben gegeven om op een wettelijke manier achttien jaar lang per jaar meer dan 50 miljoen dollar (oftewel ongeveer 45 miljoen euro) af te trekken van zijn belastbaar inkomen. 

"Talentrijke zakenman"
Het campagneteam van Trump verklaarde in een reactie dat Trump een "talentrijke zakenman is", die "niet meer belastingen betaalt dan de wet hem oplegt". "Het enige nieuws is dat een twintig jaar oud document op een illegale manier werd verkregen, wat opnieuw een bewijs is dat de New York Times en de media van het establishment in het algemeen een uitbreiding zijn van de campagne van Clinton", klinkt het nog.

Campagneleider van Clinton, Robby Mook, spreekt van een "bombshell report" dat bewijst "hoe kolossaal Trump heeft gefaald en hoe lang hij er in is geslaagd belastingen te ontwijken".