"Hongarije speelt een gevaarlijk spel"

De voorzitter van het Europees parlement Martin Schulz heeft gewaarschuwd voor het "gevaarlijke spel" dat Hongarije speelt. Hij deed deze uitspraak naar aanleiding van het referendum dat vandaag in Boedapest georganiseerd wordt rond de spreiding van de vluchtelingen binnen de Europese Unie.

"Hongarije moet, volgens de verdeelsleutel, slechts 2.000 vluchtelingen opvangen. Daarover een referendum organiseren is een gevaarlijke spel", zei Schulz aan de Duitse mediagroep Funke. De Hongaarse premier Victor Orban "speelt met een fundamenteel principe van de Europese Unie: hij betwist de geldigheid van de Europese wetgeving, waaraan Hongarije zelf heeft bijgedragen", aldus de Europese parlementsvoorzitter.

Schulz roept de leiders van de Europese lidstaten ook op om Orban de les te spellen. Ze zouden "aan hun collega moeten zeggen dat we niet op deze manier kunnen verdergaan. Solidariteit komt niet maar van één kant", zegt hij.

Tegen verdeling vluchtelingen
De zowat 8,3 miljoen Hongaarse kiezers werden door premier Orban opgeroepen om vandaag te stemmen tegen de verdeling van de vluchtelingen binnen de Europese Unie. Een eerste 'relocalisatieplan' moet 160.000 mensen in nood verdelen over de 28 EU-lidstaten. De beslissing werd echter doorgedrukt zonder unanimiteit onder de lidstaten. Orban was woest en trok al naar het Europees Hof van Justitie om onder het spreidingsplan uit te komen. Boedapest heeft dan ook nog geen opvangplaatsen aangeboden. 

De Europese Commissie herhaalde deze week nog dat het referendum geen juridische impact zal hebben op beslissingen die op Europees niveau zijn goedgekeurd. De Europese verantwoordelijken vrezen echter een nieuwe aanval tegen de legitimering van de Europese wetsvoorstellen en de eenheid tussen de lidstaten. 

Lees ook: Hongaars referendum, dit moet je weten