Farc wil slachtoffers vergoeding geven

Guerillabeweging Farc wil de slachtoffers van het conflict in Colombia, dat meer dan vijftig jaar geleden begonnen is, een schadevergoeding geven. Dat hebben de rebellen meegedeeld. Het is voorlopig wel nog niet duidelijk over welk bedrag het gaat. De schadevergoeding maakt deel uit van het vredesakkoord tussen de Farc en de Colombiaanse overheid, waar de Colombiaanse bevolking zich overigens vandaag over mag uitspreken in een referendum.

"Conform aan wat is opgenomen in het finaal akkoord, zullen we overgaan tot het materiële herstel van de slachtoffers in het kader van maatregelen rond een volledige schadevergoeding", liet de guerillabeweging weten in een persbericht. De Farc zei ook haar monetaire en niet-monetaire middelen voor te leggen aan de overheid, "die we hebben verkregen door onze oorlogseconomie". 

Hoeveel geld de slachtoffers zullen ontvangen is nog niet duidelijk, maar het is wel geweten dat de Farc in de afgelopen decennia een aanzienlijke rijkdom heeft vergaard door drugshandel, illegale mijnbouw en afpersing. Volgens mediaberichten zouden twee commandanten van de Farc zelfs op de vlucht zijn geslagen met 2,5 miljard pesos (ongeveer 762.000 euro).

Referendum over vredesakkoord
Eind augustus werd het vredesakkoord tussen de guerillabeweging Farc en de Colombiaanse overheid opgesteld, in het begin van deze week werd het officieel ondertekend. Vandaag is het aan de Colombiaanse bevolking om zich uit te spreken over het akkoord in een referendum. 

Het vredesakkoord moet een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerillastrijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen. 

Bekijk ook: