Dossier President Trump

Doet gelekt fragment Clinton de das om?

Hillary Clinton mag dan wel de favoriete zijn om in november verkozen te worden als president van de Verenigde Staten, helemaal vlekkeloos is de Democrate niet. Er is gisteren een audiofragment gelekt waarin ze zich bijzonder hard uitlaat over de aanhangers van haar partijgenoot, en tegenstander in de voorverkiezingen, Bernie Sanders.

Het gelekte fragment dateert van februari, in volle voorverkiezingsstrijd, toen Clinton aanwezig was op een fondsenwerving. In het fragment schetst Clinton een zeer triest beeld van de aanhangers van Sanders. “Er is onder hen een diep geloof dat wij gratis onderwijs kunnen krijgen en gratis gezondheidszorg. Zij zeggen dat wij nu niet ver genoeg gaan en dat wij een voorbeeld moeten nemen aan Scandinavië, wat dat ook mag betekenen. De helft van de mensen heeft ook geen flauw idee wat dat betekent."

"Ze werken in kelders"
Daarnaast noemde ze de fans van Sanders ook mensen die “wonen in de kelders van hun ouders” en waarschijnlijk “werken als barista”. In hetzelfde audiofragment beweert Clinton ook dat zij de enige kandidaat is die politiek gematigd is.

Geen onbeschreven blad
Het is niet de eerste keer dat Clinton in opspraak komt: eerder was er haar befaamde e-mailschandaal. Daarnaast nam ook Debbie Wasserman Schultz, de voorzitster van de Democratische Partij, ontslag nadat uit gelekte mails bleek dat de partijtop altijd aan de kant van Clinton stond in haar strijd tegen Bernie Sanders.

Nadat Sanders het onderspit moest delven tegen Clinton in de voorverkiezingen, trok die laatste wel de kaart van zijn partijgenote. De linkse Sanders is nog steeds erg populair bij jonge kiezers, een publiek dat Clinton net moeilijk kan bereiken. Het gelekte audiofragment zal dus zeker pijn doen voor Clinton. 

"Crooked Hillary"
Republikeins presidentskandidaat Donald Trump heeft meteen gereageerd op de heisa. Op Twitter had de miljardair het nog maar eens over "Crooked Hillary", een verwijzing naar haar mogelijke corruptie.