Dossier President Trump

“Trump schond handelsembargo Cuba”

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in 1998 het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba geschonden. Dat onthult het Amerikaanse weekblad Newsweek. Dat is opvallend, want Trump zei toen dat hij geen zaken wou doen in het land van Fidel Castro.

Wanneer Donald Trump voor het eerst presidentskandidaat probeerde te worden in 1999, beweerde hij bij hoog en bij laag dat hij er nog niet aan dacht om zaken te doen met Cuba. Vandaag blijkt dat niets minder waar is: een jaar eerder spendeerde zijn bedrijf maar liefst 68.000 dollar aan zakenreizen in het land. Dat was toen verboden door het handelsverbod.

De onthulling speelt in het voordeel van zijn rivale Hillary Clinton, die iedere kans grijpt om Trump aan te vallen. Volgens haar is dit een nieuw bewijs dat Trump de Amerikanen misleidt.

De campagnemanager ontkent dat er ooit effectief geïnvesteerd is in Cuba. Ze geeft wél toe dat er zakenreizen zijn geweest, hoewel ook die verboden waren onder het handelsembargo. De onthulling kan hem stemmen kosten van rijke Cubanen in de VS, aan wie Trump eerder had beloofd nooit een cent uit te geven in Cuba zolang er een Castro aan het hoofd staat.