15-jarige had plannen voor aanslag

Een vijftienjarige jongen is gisteravond in Frankrijk opgepakt omdat hij een jihadistische aanval zou hebben gepland. Dat meldt een Franse gerechtelijke bron. De tiener werd aangeklaagd voor criminele bendevorming en banden met een terroristische organisatie. 

De adolescent, die niet bekend was bij de veiligheidsdiensten, was via de berichtendienst Telegram in contact met Rachid Kassim. Kassim is een vermoedelijke Franse jihadist die ervan verdacht wordt vanuit de Iraaks-Syrische regio aanvallen te organiseren, en is ook de man die in het begin van deze week foto's verspreidde van Belgische militairen met de boodschap om ze te doden.

De tiener wordt ervan verdacht strafbare feiten te hebben willen plegen, maar verklaarde tijdens zijn verhoor dat hij besloten had om zijn plannen te laten varen. Hij was "zeer aanwezig op Telegram, waar hij twee kanalen beheerde die jihadistische propaganda verspreidden". Hij stond ook in contact met een adolescent die op 14 september werd opgepakt in Parijs omdat hij aanslagen zou hebben willen plegen, ook hij stond in contact met Kassim. De afgelopen weken werd een tiental jongeren opgepakt die onder de invloed van Kassim aanslagen zouden plannen.

Wie is Rachid Kassim?
Rachid Kassim wordt aanzien als een van de belangrijkste en gevaarlijkste propagandisten van IS. Hij wordt ervan verdacht vanuit het Iraaks-Syrische gebied aanslagen, of pogingen daartoe, in onder meer Frankrijk aan te sturen. 

Zo heeft Rachid Kassim volgens de speurders, direct of indirect, de aanslagen geïnspireerd in de Franse gemeente Magnanville. Daar doodde Larossi Abballa op 13 juni een politieman en zijn partner. Daarnaast speelde Kassim zo goed als zeker een rol bij de aanslag in Nice, waarbij 86 mensen stierven toen een terrorist met een vrachtwagen op een menigte inreed. Hij zou ook achter de aanslagen hebben gezeten die de vrouwen die werden opgepakt nadat in Parijs een auto met gasflessen werd aangetroffen, wilden uitvoeren. 

Bekijk ook: