Wereld brengt hulde aan Shimon Peres

In Jeruzalem verzamelden leiders van over de hele wereld voor de begrafenis van de voormalige Israëlische president Shimon Peres. De kist werd van de Knesset, het parlement, naar de Herzlberg, de nationale begraafplaats, gebracht.

Zo'n drieduizend mensen woonden de begrafenis bij. Onder hen de Amerikaanse president Barack Obama en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die laatste kwam in de voormiddag uit Ramallah met een delegatie, nadat hij daarvoor de toestemming had gekregen van de Israëlische autoriteiten.

"Belangrijk om hier te zijn"
Ook premier Charles Michel is in Israël. Hij liet vanmorgen al weten aan VTM NIEUWS-journalist Patrick Van Gompel dat het belangrijk is om aanwezig te zijn: “Ik ben hier om hulde te brengen in naam van ons land. Shimon Peres was een grote persoonlijkheid en hij heeft een belangrijke rol gespeeld. Hij is altijd een groot voorstander van de vrede geweest. En ik vind het belangrijk om een boodschap te steunen in de richting van een vredesproces. Want dat proces is echt noodzakelijk."

"We moeten vandaag zeker zijn rol voor de vrede benadrukken", zei Michel voor aanvang van de ceremonie. "De boodschap is hier meer dan ooit dat de dialoog moet hernomen worden om vrede en veiligheid te verzekeren." In dat verband steunt ons land de Franse poging om Israëli's en Palestijnen weer tot praten te bewegen.

Clinton en Michel
Verder zijn ook de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, de Duitse president Joachim Gauck, de Franse president François Hollande en de Canadese premier Justin Trudeau aanwezig. Michel had voor de plechtigheid nog een informeel gesprek met Clinton.

"Fijn je te zien"
Abbas, die op de eerste rij zit, schudde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de hand. De twee zien elkaar af en toe op publieke aangelegenheden, maar zaten sinds 2013 niet meer rond de onderhandelingstafel om het conflict in het Midden-Oosten op te lossen.

Netanyahu noemde Peres "een van de founding fathers" van zijn land. "Hij deed alles wat hij kon om vrede te bereiken met zijn buren." Netanyahu zei dat de twee lange tijd politieke rivalen waren, maar dat ze "dichte vrienden" zijn geworden. De premier somde vervolgens de aanwezige wereldleiders op. Abbas vermeldde hij daarbij niet.

Charles dommelt in
De Brits kroonprins Charles en zijn voormalige premiers David Cameron en Tony Blair waren ook aanwezig. Charles kreeg het wel even moeilijk tijdens de uitvaart, en dommelde verschillende keren in slaap.

Wie zet proces van vrede verder?
“Het was een heel bijzonder afscheid van Shimon Peres met erg warme toespraken van Benjamin Netanyahu, zijn vriend Bill Clinton, Barack Obama, maar ook de kinderen van Peres”, zegt VTM NIEUWS-journalist Patrick Van Gompel vanuit Jeruzalem. “Wat me vooral opviel, is dat hij werd geprezen als een groot staatsman, zijn historische waarde is vaak genoemd, maar ook die enorme warmte die hij altijd heeft uitgestraald.”

“Hier in Jeruzalem is er nu toch het besef dat er een einde komt aan een merkwaardige generatie: Yasser Arafat van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie en Yitzhak Rabin een andere Israëlische premier, zijn al overleden. Twee mensen met wie Shimon Peres de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. Iedereen vraagt zich nu af hoe het nu verder moet en wie zal opstaan om het vredesproces weer op gang te brengen.”