"Duitsland had Hitler, Filipijnen hebben mij"

De Filipijnse president Rodrigo Duterte lijkt de Adolf Hitler van de Filipijnen te willen worden: “Ik zou graag de drie miljoen drugsverslaafden in mijn land afslachten”, zei hij tijdens een persconferentie.

Voor een volle zaal journalisten zei Duterte dat hij door critici steeds “geportretteerd wordt als een soort neef van Hitler”. 

"Afslachten"
“Er zijn drie miljoen drugsverslaafden in ons land. Ik zou hen ook graag afslachten. Zoals Duitsland Hitler had, zullen de Filipijnen mij hebben. Mijn slachtoffers moeten allemaal criminelen zijn. Alleen zo kan ik de problemen in mijn land oplossen en de volgende generatie van de ondergang redden.”

"Hoerenzoon"
Begin september maakte Duterte zijn Amerikaanse ambtsgenoot Obama al uit voor “hoerenzoon”. Hij maakte Obama toen duidelijk dat hij zich niet moest bemoeien met de Filipijnse zaken.

De Verenigde Staten uitten eerder al hun bezorgdheid over het stijgende aantal drugsdoden, sinds Duterte president is geworden in juni. Meer dan drieduizend mensen zijn gedood in de ‘war on drugs’ van Duterte. Negenhonderd daarvan kwamen officieel om bij politieacties, de rest zijn volgens mensenrechtenorganisaties onwettelijk omgebracht.

Bekijk ook: