Russische raket haalde MH17 neer

Vlucht MH17 is neergeschoten met een Buk-raket die vanuit Rusland naar Oekraïne was gebracht. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het internationale strafrechtelijke onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne, melden nabestaanden. Het wapen zou afgeschoten zijn vanaf een veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk en de lanceerinstallatie is daarna weer teruggebracht naar Rusland.

Hoofdofficier Fred Westerbeke maakte dat vandaag bekend tijdens een bijeenkomst met nabestaanden van slachtoffers van de ramp. Westerbeke leidt het team Joint Investigation Team. Het JIT is een internationale groep rechercheurs en officieren van justitie die het strafrechtelijk onderzoek voeren naar de oorzaak van de ramp.

Honderd verdachten
Wie de raket juist lanceerde, is nog niet duidelijk maar de onderzoekers weten wel welk wapen is gebruikt en de exacte plek waarvan het toestel uit de lucht is geschoten. Volgens de nabestaanden heeft het onderzoeksteam honderd verdachten in beeld die mogelijk betrokken waren bij het afschieten van de raket.

Vorig jaar concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een eigen onderzoek al dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Ook volgens de OVV-voorzitter gebeurde dat vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten. Het onderzoek van het JIT richt zich nu op de vraag wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17.

"Rusland niet betrokken"
Maandag ontkende Moskou opnieuw elke betrokkenheid. Uit pas opgedoken radargegevens blijkt volgens het Russische ministerie van Defensie juist dat er geen raket is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de controle hadden.

Zes Belgen
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen. Het toestel was onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

Bekijk ook: