Concrete plannen voor stad op Mars

De Amerikaanse ondernemer Elon Musk heeft grootse plannen: hij wil een volledige stad bouwen op Mars. Binnen minder dan tien jaar moet de eerste mens op de rode planeet landen, uiteindelijk wil hij ruim één miljoen mensen op Mars krijgen. "Hij wil een moderne ark van Noach bouwen en ze staan al erg ver", zegt technologie-expert Steven Van Belleghem.

Musk onthulde zijn futuristische plannen van zijn ruimtebedrijf SpaceX gisteravond op de ruimtevaartconferentie in Guadalajara, in Mexico. Zijn concreet plan? De kolonisatie van de rode planeet. Over twee jaar wil hij de eerste onbemande raket op Mars laten landen om de landingsmogelijkheden te testen. Rond 2024 moet de eerste mens voet op de rode planeet zetten, en binnen 46 tot 106 jaar moet het doel van één miljoen inwoners op Mars zijn bereikt. 

Musk wil al deze mensen op Mars krijgen via raketten die tot honderd passagiers per keer kunnen vervoeren. De reis zal ongeveer zes tot negen maanden duren. 

Geen onrealistisch verhaal
De plannen lijken misschien onrealistisch, maar dat zijn ze volgens technologie-expert Steven Van Belleghem allerminst. “Ze staan al heel ver om die eerste onbemande missies te doen en ik denk dat zeker die eerste landingen realistisch zijn”, zegt Van Belleghem. "Daarnaast is er ook een erg concreet plan voor het bouwen van een volledige stad. Er is ongelooflijk goed over nagedacht."

Van Belleghem ging zelf al enkele keren op bezoek bij SpaceX. "Het is ongelooflijk, want iedereen die daar werkt is er rotsvast van overtuigd dat ze op een dag Mars gaan koloniseren. Ik dacht aanvankelijk dat hun plannen ongeloofwaardig waren, maar ze weten perfect technisch hoe alles in zijn werk gaat gaan. Ze staan al erg ver."

Psychologische gevolgen?
Mensen naar Mars sturen is nog nooit gedaan. De grootste uitdaging daarvan is niet zozeer technisch, meent Van Belleghem. “De grootste bezorgdheid is vooral wat er met zoveel mensen gebeurt als ze zes tot negen maanden in zo'n kleine ruimte moeten zitten. Hoe zit het met de psychologie? De menselijke component is voorlopig de grootste uitdaging.”

In eerste instantie is het de bedoeling om gespecialiseerde mensen naar Mars te sturen. Op lange termijn is het echter de bedoeling van Musk om ook de doorsnee mens richting de rode planeet te sturen. “Het is de missie van Musk om een soort back-up planeet te maken, omdat hij ervan overtuigd is dat de mensheid de aarde gaat vernielen", zegt Van Belleghem. "Hij wil een nieuwe samenleving opbouwen met een gemiddelde van de mensheid. Vergelijk het gerust met een moderne ark van Noach.”