Dit was Shimon Peres

De Israëlische oud-premier en oud-president Shimon Peres, een van de oprichters van de staat Israël en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, is vannacht overleden. Hij was ervan overtuigd dat enkel een dialoog met de Palestijnen tot vrede kon leiden. Zijn politieke doel is echter nooit bereikt.

Shimon Peres werd in 1923 geboren in Polen en kwam in 1934 met zijn familie naar Israël. Hij was meer dan 65 jaar actief in de politiek, vanaf de oprichting van de staat Israël in 1948 tot het einde van zijn presidentieel mandaat in 2014. Gedurende zijn politieke carrière bekleedde hij verschillende ministerposten. Zo was hij twee keer premier (1984-1986 en 1995-1996), en was hij in 1977 ook kort interim-premier.

Daarnaast was hij minister van Buitenlandse Zaken, Defensie, Financiën, Informatie, Vervoer en Integratie. Het hoogtepunt van Peres' lange carrière was ongetwijfeld de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993, waarvan hij een van de architecten was, samen met de toenmalige eerste minister Yitzhak Rabin en de toenmalige president van de Palestijnse Autoriteit Yasser Arafat. De drie kregen voor hun inspanningen in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede, hoewel het akkoord uiteindelijk geen vrede kon brengen.

Havik
Toch was Peres, die eerst lid was van de door David Ben Goerion opgerichte Mapai-partij en later van de Arbeiderspartij en Kadima, niet altijd een man van dialoog. In de jaren zeventig hoorde hij als minister van Defensie tot de "haviken" van zijn partij. Zo keurde hij bijvoorbeeld de eerste Joodse kolonies goed op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied dat bezet wordt door Israël.

Peres wordt ook gezien als de vader van het Israëlische nucleaire programma, door de bouw van de reactor Dimona. Daarnaast was hij premier toen Israëlische gevechtsvliegtuigen het Libanese dorp Qana bombardeerden in april 1996, waarbij 106 burgers gedood werden. Naar eigen zeggen veranderde zijn houding na 1977 en het historische bezoek van de Egyptische president Anwar Sadat, dat in 1979 leidde tot het Egyptisch-Israëlische vredesverdrag waarin Egypte het bestaansrecht van Israël erkende.

Twee glazen per dag
Ook nadat hij op 90-jarige leeftijd uit de politiek stapte, bleef hij actief in het door hem opgerichte 'Peres Center for Peace' dat de vrede in het Midden-Oosten moest bevorderen. Daarnaast trok hij de wereld rond om te spreken op congressen. Zijn goede gezondheid dankte hij naar eigen zeggen aan het feit dat hij dagelijks gymnastiekoefeningen deed, matig at en een à twee glazen goede wijn per dag dronk. In de nacht van dinsdag op woensdag overleed Peres op 93-jarige leeftijd als gevolg van een ernstige beroerte.

"Zeer innemende man"
VTM-journalist Patrick Van Gompel kon Peres twee keer interviewen. “Het was een zeer innemende man, die zeer sympathiek was”, zegt Van Gompel. “Hij was overigens ook altijd heel duidelijk en bleef altijd ijskalm. Maar je stond wel degelijk voor een echte staatsman: hij had een visie. Hij had ook maar één plan voor ogen, namelijk de vrede in het Midden-Oosten.”