WHO eist evacuatie van zieken uit Aleppo

De Wereldgezondheidsorganisatie eist veilige vluchtroutes om zieken en gewonden uit de Syrische stad Aleppo te evacueren. Afgelopen weekend werden meer dan 200 mensen overgebracht naar ziekenhuizen in het oosten van de stad, maar volgens de WHO zijn er nog maar 35 artsen om hen te behandelen.

Vorige week kondigde de Syrische regering de start van een grondoffensief in het oosten van Aleppo aan, de grootste stad van Syrië. Het westelijke deel van de stad wordt gecontroleerd door de regering, het oosten is momenteel in handen van de rebellen.

Omdat de regering de rebellen in het oosten van de stad probeert te verjagen, werden alle toegangswegen afgesloten. Daardoor zitten meer dan 300.000 mensen vast in de stad en werken er ook nog maar 35 dokters. De Wereldgezondheidsorganisatie wil dan ook dat er humanitaire routes komen om de zieken en gewonden te evacueren uit het belegerde oostelijke deel van Aleppo. 

"Alle toegangswegen tot het oosten van Aleppo zijn afgesloten, waardoor de burgerbevolking het belegerde gebied niet kan verlaten", zo staat in de verklaring van de WHO. "De resterende 25 gezondheidsfaciliteiten in het oosten van de stad Aleppo staan op de rand van de afgrond", zo gaat de verklaring verder.