Oud-president Israël Peres (93) overleden

De Israëlische oud-president en oud-premier Shimon Peres is deze nacht overleden. De 93-jarige Nobelprijswinnaar lag sinds twee weken in het ziekenhuis, nadat hij een zware beroerte had gekregen. "Hij is vanmorgen om drie uur (twee uur Belgische tijd) gestorven in zijn slaap", bevestigt zijn persoonlijke arts Rafi Walden aan het Franse persagentschap AFP. Volgens de arts overleed Peres zonder te lijden.

Twee weken geleden kreeg de Nobelprijswinnaar voor de Vrede een ernstige beroerte waarbij zijn toestand al als zeer ernstig werd omschreven. De krant Jerusalem Post sprak zelfs over “terminaal". De meest intieme familieleden namen gisteren afscheid van hem in het Sheba Medical Center in Tel Aviv, omdat zijn toestand zo sterk achteruit was gegaan.

70 jaar politiek actief
Peres werd op 2 augustus 1923 geboren in het plaatsje Wisniew, in Polen (nu Visjneva in Oekraïne). In 1932 emigreerde zijn vader naar het toenmalige Palestina, waar hij zich in Tel Aviv vestigde. Twee jaar later volgde ook de rest van het gezin, Shimon Peres was toen elf jaar oud.

In 1948 stapte hij aan de zijde van de Israëlische 'Vader des Vaderlands' David Ben Goerion (1886-1973) in de politiek. Hij was lid van de Arbeidspartij en werd in 1959 lid van het parlement. In totaal zou hij bijna zeventig jaar actief zijn als Israëlische politicus. Hij maakte deel uit van een tiental regeringen en was drie keer eerste minister. Van juli 2007 tot juli 2014 was hij president.

Geen echte vredesduif
Peres werd internationaal geprezen voor zijn inzet voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Hij kreeg de Palestijnen zover dat ze in 1993 de Oslo-akkoorden ondertekenden, die vrede tussen Palestijnen en Israëliërs moesten brengen. Het jaar daarna kreeg hij, samen met Yitzhak Rabin en Yasser Arafat, de Nobelprijs voor de Vrede.

Toch was Peres geen echte vredesduif. Wanneer hij het nodig vond, zette hij het leger in tegen de tegenstanders van Israël en steunde hij de nederzettingenpolitiek.

In de zomer van 2014 trad Peres af. Hij is dan 91, maar het vredesproces liet hij nooit los.