Dossier Strijd tegen IS

Zo worden onze F-16-piloten gebrieft

VTM NIEUWS-oorlogsverslaggevers Robin Ramaekers volgt als eerste tv-journalist onze F-16-piloten in de strijd tegen IS. Robin volgt de gevechtspiloten van de briefing waar ze hun geheime missie krijgen, tot het moment dat ze in hun F16 stappen - en nog elke keer bang zijn.

Al de Belgische F-16-missies, gericht op IS-doelwitten in Irak en Syrië, worden vanuit het coördinatiecentrum van de internationale coalitie in Qatar doorgestuurd aan onze piloten. Op de basis van de Belgen in Jordanië wordt alles vervolgens grondig bekeken en gebrieft aan de piloten, voor ze de lucht in gaan.

Voor de piloten vertrekken, moeten ze alle persoonlijke spullen afgeven om niet geïdentificeerd te kunnen worden. Ze krijgen wel een zogenaamde ‘blood chit’, een blad met een woordje uitleg in het Arabisch en Engels, voor mochten ze neerstorten.

Angst
Hoe vaak ze ook uitvliegen, bij elke missie blijft een stukje angst. “Vooral angst om iets verkeerd te doen”, vertelt F-16-piloot Tom. Hoe goed de piloten ook worden gebrieft, de angst gaat nooit helemaal weg. “Mensen zonder angst, dat bestaat niet”, zegt Tom, “Er zitten ook onschuldige mensen tussen die je zeker niet wil raken, als het zo ver komt.” 

Ook houden de piloten steeds hun familie in het achterhoofd. “Het is misschien egoïstisch om te zeggen maar als er iets met mij gebeurt, ik ga er weinig van merken, als ik er niet meer ben, maar de mensen rondom mij toch wel.”

Bekijk ook: