Dossier President Trump

Dit zegt lichaamstaal van Trump en Clinton

Gedurende het hele debat is Hillary Clinton precies vijf minuten minder aan het woord geweest dan Donald Trump. Maar in zo'n tv-debat spelen natuurlijk ook andere dingen mee. Hoe zien de kandidaten eruit, wat zegt hun lichaamstaal, en wat doen ze als de ander aan het woord is? We hebben het debat voor u ook even anders bekeken.

Het debat begon heel beschaafd: Clinton was zelfverzekerd, Trump duidelijk nerveus, maar hij bewaarde aanvankelijk zijn kalmte. Het duurde echter welgeteld vijftien minuten voor Trump zich kwaad maakte. En daarmee was de toon gezet.

Lichaamstaal
De lichaamstaal van de beide kandidaten was duidelijk anders tijdens het debat. Trump was, zoals gewoonlijk, nerveus gesticulerend met zijn rechterhand. Clinton oogde veel rustiger: zij gebruikte beide handen.

Taalgebruik
Ook in het taalgebruik van beide kandidaten was er een groot verschil. Trump gebruikte heel erg veel ‘overdreven’ adjectieven om zijn woorden kracht bij te zetten. Daarnaast was de manier waarop beide kandidaten elkaar aanspraken verschillend: Clinton deed alles met de glimlach, terwijl Trump iets directer was.

Volgens CNN is Trump ook langer aan het woord geweest dan Clinton: hij sprak 46 minuten en 12 seconden, terwijl Clinton 41 minuten en 12 seconden het woord had.