Colombia en Farc ondertekenen akkoord

In Cartagena hebben de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en Farc-leider Rodrigo Londoño, alias 'Timosjenko', het vredesakkoord getekend, dat ze eind augustus overeenkwamen en dat een einde moet maken aan een conflict dat meer dan vijftig jaar heeft geduurd.

Santos en Timosjenko tekenden het 297 pagina's tellende document met een pen gemaakt uit een gerecycleerde kogel met de inscriptie 'kogels bepaalden ons verleden, het onderwijs onze toekomst'. Voor de aanvang van de ceremonie noemde Santos de ondertekening van het akkoord "een nieuwe dag voor Colombia, een nieuwe fase in onze geschiedenis, die van een land van vrede". "De oorlog van de wapens is tot een einde gekomen, het debat van de ideeën is begonnen", klonk het ook bij de Farc.

"Geen oorlog meer"
Santos verwelkomde de Farc-rebellen tot de democratie en zei dat hij tevreden was dat de Farc beslist had om "kogels in te ruilen voor stemmen". "Ik heb liever een imperfect akkoord dat levens red, dan een perfect accoord", verklaarde hij, nadat hij "Geen oorlog meer, geen oorlog meer", scandeerde. "Geen doden meer door een absurde oorlog."

Timosjenko verontschuldigde zich tijdens de ceremonie voor de eerste keer tegenover "alle slachtoffers van het conflict". Hij beloofde bovendien "een nieuw tijdperk van de hoop en van het bouwen aan de vrede".

Op de ceremonie waren vijftien Latijns-Amerikaanse staatsleiders aanwezig, net als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die spreekt van een "enorme stap voorwaarts".

Wapens inleveren
In het akkoord zijn onder meer landbouwhervormingen, acties tegen drugshandel, politieke participatie van gedemobiliseerde guerillastrijders en de creatie van een systeem van overgangsrechtspraak opgenomen. In de komende zes maanden zullen de zowat 8.000 overblijvende Farc-rebellen hun wapens inleveren. Dat proces wordt gecontroleerd door de Verenigde Naties.

Op 2 oktober moet de bevolking zich nog uitspreken over het akkoord in een referendum.

Conflict van 50 jaar
Het akkoord moet een einde maken aan een conflict dat meer dan vijftig jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerillastrijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.