Man doet Syrische kindjes weer lachen

Een Finse Syriër riskeert zijn leven om kinderen in Syrië van knuffels en speelgoed te voorzien. De 43-jarige Rami Adham woont in Finland en zamelt daar knuffels en hulgoederen in. Met de hulp van connecties in Turkije smokkelt hij zakken vol kinderspullen naar Syrië om een lach op de gezichten van de kinderen te toveren.

De eerste keer dat Rami Adham met hulpgoederen naar Syrië trok, nam hij op aandringen van zijn dochter ook speelgoed mee. “Mijn driejarige dochter stond erop om haar eigen speelgoed weg te geven op voorwaarde dat ze een nieuwe Barbie kreeg bij mijn terugkeer”, vertelt Adham aan The Telegraph.

Nonkel Speelgoed
“In Syrië noemen ze mij nonkel Speelgoed”, zegt de man. Het nieuws verspreidt zich steeds als een lopend vuurtje wanneer hij in Syrië met speelgoed arriveert. “De kinderen denken niet aan voedsel”, zegt hij. “Ze willen gewoon iets om mee te spelen en het toont hen dat iemand om hen geeft”.

De man heeft zelf zes kinderen, maar riskeert regelmatig zijn leven om de drie miljoen kinderen in de Syrische oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen blij te maken. In vijf jaar tijd reisde hij naar verluidt al 28 keer naar het land om kinderspullen uit te delen. Adham verhuisde in 1998 naar Finland waar hij de hulporganisatie ‘Suomi Syyria’ runt.

Aanslag Luchthaven Istanbul
Op de terugweg van een van zijn reizen naar Syrië, was Adham op de koop toe aanwezig in de Luchthaven van Istanbul toen daar de terroristische aanslag plaatsvond. “Ik dacht dat ik droomde en nog steeds in Syrië was”, zegt hij daarover.

Op YouTube verschenen hartverwarmende beelden waarop je nonkel Speelgoed in actie kan zien.

Bekijk ook: