Dossier President Trump

Debat Trump vs. Clinton: wie steekt het eerst?

Donald Trump en Hillary Clinton kruisen vannacht (Belgische tijd) in Hofstra University in New York de degens tijdens het eerste presidentieel debat. Beide presidentskandidaten nemen het voor het eerst negentig minuten lang tegen elkaar op. Voorspeld wordt dat liefst 100 miljoen kiezers naar het debat zullen kijken. Het wordt een absolute primeur. Dit moet je weten. 

CLINTON VS TRUMP

  • Waar? Hofstra University, New York
  • Wanneer? Maandagnacht 3 uur Belgische tijd (21 uur plaatselijke tijd)
  • Waarover? Veiligheid, economie en de toekomst van Amerika
  • Waar te volgen? live op vtmnieuws.be

Waarom wordt dit debat een primeur?
Hillary Clinton en Donald Trump zijn twee totaal verschillende kandidaten die in hun verkiezingsprogramma’s lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Clinton is de allereerste vrouw die op een presidentieel podium staat. Maar ook de mediagenieke zakenman Donald Trump schrijft geschiedenis: want het is de allereerste keer dat een kandidaat zonder enige bestuurservaring overblijft. 

Uit de voorspellingen blijkt dat om en bij de 100 miljoen kiezers het debat zullen volgen. Daarmee kan het de Super Bowl evenaren, traditioneel het best bekeken televisieprogramma van het jaar in de VS (vorig jaar nog 118,5 miljoen mensen). En ook op sociale media zal het eerste debat druk becommentarieerd worden.

Hoe werkt het?
De presidentskandidaten krijgen drie thema’s voorgeschoteld: veiligheid, de economie en de toekomst van Amerika. Elk thema begint met een vraag van de moderator en wordt een kwartier lang besproken. Elk kandidaat krijgt twee minuten de tijd om op de vragen antwoorden. Daarna reageren ze op de uitspraken van de ander. Het zijn de moderatoren en de tv-zenders die de vragen kiezen. Lester Holt, anker van het NBC-programma ‘Nightly News’, mag het eerste debat modereren.

Wat kunnen we verwachten?
Vast staat dat het ontzettend spannend wordt, temeer omdat het op dit moment tussen Trump en Clinton nog steeds een nek-aan-nekrace is. Iedereen vraagt zich bovendien af welke Trump we te zien zullen krijgen. De laatste maanden heeft de zakenman al getoond hoe onvoorspelbaar hij kan zijn. Wordt het de presidentiële Trump of de wild-om-zich-heen-schoppende Trump? Beledigt hij Clinton of vice versa? En kan Clinton overtuigen met haar saaie dossierkennis? 

Meer dan ooit wordt ook entertainment verwacht. Trump weet als geen ander hoe hij de media moet bespelen.  Jennifer Palmieri, de woordvoerder van Clinton, liet alvast weten dat “ze zich voorbereiden op de verschillende gedaantes van Trump. Hij kan aanvallend zijn of hij kan een ontspannen indruk geven. Die tweede Trump is moeilijker te verslaan.”

De campagne achter de voormalige first lady maakte er de voorbije maanden geen geheim van dat de Democratische presidentskandidate zich rigoureus voorbereidt op het debat. Zo analyseerde ze alle debatten tijdens de Republikeinse voorverkiezingen. Trump daarentegen laat veel minder in zijn kaarten kijken en beweert dat hij geen oefendebatten met zijn medewerkers hield. De zakenman reisde de voorbije weken nog heel het land af om campagne te voeren zei daarover op Twitter: “Slaap lekker Hillary, tot op het debat”. 

Hoe inhoudelijk wordt het?
Terwijl het er in de aanloop naar het eerste debat vaak persoonlijk aan toe ging, staan er nu drie thema’s op het programma waar de kandidaten een concreet antwoord op zullen moeten formuleren. De vraag blijft natuurlijk hoe inhoudelijk het debat gevoerd zal worden.  

Het wordt in elk geval al uitkijken naar de eerste rij in de zaal. Hillary Clinton nodigde Mark Cuban uit om op de eerste rij te zitten. Cuban is een miljardair en eigenaar van NBA-club Dallas Mavericks, hij basht Donald Trump al maanden. Blij als een kind liet hij op Twitter weten dat hij uitkijkt naar het debat waar “Clinton Trump zal verpletteren”. 

Trump maakte prompt gelijk: hij kondigde aan Gennifer Flowers op de eerste rij te zetten en te betrekken in het debat. Flowers was de eerste vrouw waarmee Bill Clinton een affaire had, nog voor Monica Lewinsky. Later zei de campagne achter Trump dat ze Flowers toch niet uitnodigen. Toch heeft Trump nog heel wat pijnlijke incidenten uit het verleden van de Clintons om van onder het stof te halen. Wat als hij nog een keer begint over de e-mailaffaire? En is Clinton sterk genoeg na de longontsteking van begin september? 

Toch heeft ook Clinton heel wat stof uit het privéleven van Trump om op tafel te gooien: hij is drie keer getrouwd en heeft ook twee rommelige echtscheidingen achter de rug. Daarnaast blufte hij in het verleden al over zijn playboy-levensstijl. Daarnaast viel hij tijdens de voorverkiezingen al verschillende keren minderheden en vrouwen aan. 

Toen CNN eerder deze maand aan Clinton vroeg of het eerlijk is om achter Trumps privéleven te vissen, sloeg ze de mogelijkheid niet af. Trump zei op zijn beurt aan Fox News: “Als ze me met respect behandelt, zal ik haar ook met respect behandelen.” Afwachten dus wie de eerste steek uitdeelt.

Kan het veel veranderen voor de kandidaten?
Vooral het eerste debat is erg belangrijk. Zo'n debat kan een kandidaat maken of kraken, zeker nu de peilingen zo spannend zijn. Het wordt gezien als een indicator van hoe de kandidaten onder druk reageren en wat hun dossierkennis is. De strijd voor het presidentschap is op dit moment nog steeds een echte nek-aan-nekrace. Clinton ligt wel wat voor in de peilingen, maar zo’n debat kan een kandidaat wel het extra duwtje geven. Zo wordt beweerd dat John F. Kennedy in 1960 nooit zou verkozen geweest zijn zonder het eerste presidentiële debat op tv. 

Politieke commentatoren zullen na het debat ook traditioneel een winnaar kronen. Ook dat heeft een invloed op de late beslissers.