Dossier Strijd tegen IS

Onze F-16-piloten getuigen voor het eerst

Sinds eind juni nemen zes Belgische F-16’s deel aan de strijd tegen IS. De piloten voeren dag en nacht missies uit boven vijandelijk gebied in Irak en Syrië. VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers kreeg als eerste televisiejournalist een exclusieve blik achter de schermen bij onze jongens, op hun legerbasis in Jordanië. Ze getuigen openhartig over hun ervaringen aan het front.

“Ik stap niet in een vliegtuig met het idee, ik zal eens snel wat bommen gooien. Zo werkt het niet”, vertelt F-16-piloot Tom, “Het objectief van onze missie is om IS of Daesh militair uit te schakelen, zodat Syriërs en Irakezen eindelijk in vrede hun leven kunnen heropbouwen.”

Eerste beelden van luchtaanval
Voor de allereerste keer heeft Defensie ook beelden vrijgegeven van een luchtaanval tegen IS. Op de beelden die VTM NIEUWS kon bekijken, is te zien hoe hoe onze Belgische gevechtspiloten terreurgroep IS bombarderen boven Syrië en Irak.

Over het aantal vluchten en getroffen doelwitten wordt voorlopig niet gecommuniceerd. Maar de beelden tonen wel hoe precies de piloten te werk gaan. "Het systeem laat ons toe om niets uit te schakelen wat geen doelwit is", vertelt F-16-piloot Tom, "De doelwitten die we uitschakelen zijn zuiver militair en in die zin kan ik er wel mee leven."

"Sterke reputatie"
"De Belgische F-16’s maken wel degelijk een verschil hier", zegt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers. "Ze hebben vrij beperkte middelen – zes gevechtsvliegtuigen en 99 man personeel – hier op de basis. Ze hebben hier een sterke reputatie op vlak efficiëntie van de missies die ze uitvoeren. Maar helemaal gevaarloos is het natuurlijk niet."