Vindt China aliens met deze radiotelescoop?

China heeft vandaag de grootste radiotelescoop ter wereld in gebruik genomen en gaat met de installatie op zoek naar buitenaards leven.

Volgens het officiële persbureau Xinhua trad de "Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope" alias FAST omstreeks de middag plaatselijke tijd in werking, zeventien jaar nadat Chinese wetenschappers een eerste model hadden voorgesteld. Honderden astronomen en enthousiastelingen van sterrenkunde woonden het evenement bij.

Vijf jaar na de start van de bouw van de installatie, zo groot als dertig voetbalvelden, werd het in juli afgewerkt. Er is een investering van omgerekend 165 miljoen euro mee gemoeid, aldus het officiële persbureau. De radiotelescoop overtreft met een diameter van 500 meter die van Arecibo op het eiland Puerto Rico die een diameter van 305 meter heeft.

Bij een recente proefobservatie ontving de telescoop in een geïsoleerd ruraal gebied in de zuidwestelijke provincie Guizhou een set van zeer kwalitatieve elektromagnetische golven van een pulsar op ongeveer 1.351 lichtjaar van ons, zo citeerde Xinhua de Chinese wetenschapper Qian Lei. 

 Eerder dit jaar evacueerden de autoriteiten meer dan achtduizend omwonenden om plaats te maken voor het project. De ontheemden krijgen elk een schadevergoeding van omgerekend 1.650 euro. De verhuis was nodig omdat er in een straal van vijf km radiostilte moet zijn om betrouwbare signalen te kunnen ontvangen.

Bekijk ook: