Jeremy Corbyn blijft Labourpartij leiden

De radicale Jeremy Corbyn is met een ruime meerderheid herkozen aan het hoofd van Labour. Daarmee blijft de breuk tussen de basis en het partijapparaat voorbestaan en komt de kans voor de Britse partij om snel weer aan de mach te komen in het gedrang.

Nadat zijn parlementsleden hem aan de kant wouden schuiven na het referendum over de Brexit, blijft Jeremy Corbyn aan het roer van de oppositiepartij én komt hij er ook nog eens sterker uit. Dat na een vreselijke zomer voor de Britse politiek die fataal had kunnen worden voor de 116 jaar oude Labour Party. De 67-jarige politicus werd met 61,8 procent van de stemmen herkozen en verhoogde zijn score van vorig jaar met ruim twee punten. Zijn enige tegenstrever, parlementslid Owen Smith uit Wales, liet hij ver achter zich.

Tabula rasa
Onder luid applaus riep Jeremy Corbyn de partij meteen op de rangen te sluiten. Op het partijcongres in Liverpool sprak hij tot zijn tegenstanders: "Laat ons samenwerken voor echte verandering" en "laat ons tabula rasa maken met het verleden". Corbyn dankt zijn zege grotendeels aan de nieuwe leden van de partij: 300.000 mensen kochten sinds vorig jaar een partijkaart, waarmee het aantal leden van Labour bijna verdubbelde en de partij de grootste van Europa werd.