"We doden olifanten, omdat we van hen houden"

Een professionele jager en zijn klant barsten in Namibië in tranen uit wanneer ze na een zoektocht van vier dagen een olifant neerschieten. “We moeten het doen. We doden de olifanten, omdat we hen graag zien”, zegt de jager aan Sky News. De nieuwszender kon uitzonderlijk een trofeejacht in het noorden van Namibië volgen.

“We zijn op zoek naar een volwassen olifant die bijna op het einde van zijn leven is”, zegt jager Jofie Lamprecht. Hij begeleidt een Amerikaanse klant die een bewijs kocht om in drie natuurgebieden in de Zambezi-regio te jagen op wilde dieren. De man hoopt een buffel, een zebra en een luipaard te schieten. Maar zijn ultieme doel is een olifant te doden.

Voor ivoorhandel
Sky News-correspondent Alex Crawford volgt de groep tijdens haar jacht in Namibië. Het Afrikaanse land strijdt momenteel tegen een coalitie van 29 Afrikaanse landen die een permanent verbod wil op ivoorhandel. Volgens de overheid van Namibië groeit de populatie olifanten sterk. Bovendien is ze ervan overtuigd dat het jachttoerisme de economie vooruithelpt. 

Verkeerd schot
Vier dagen lang zoeken ze naar olifanten. Wanneer ze eindelijk een kudde op het spoor komen, valt hun oog op een oudere grote olifant. Enige nadeel voor de klant is dat het dier een slagtand mist. De bedoeling is om het dier met één dodelijk schot om te brengen, maar dat draait anders uit. 

De klant vuurt het eerste schot af en raakt het dier in zijn schouder. Lamprecht schiet daarna nog een keer in de poot. De kudde slaat op de vlucht, de gewonde olifant loopt de andere weg op. “Dit is niet wat ik wilde”, zegt Lamprecht. “Het is nu erg gevaarlijk, want het dier is gewond en bang. Een olifant kan dan erg agressief worden. Maar we moeten hem vinden.”

"We houden van olifanten"
De groep zet hun tocht verder, terwijl de olifant voor zijn leven vlucht. Vier uur later vinden ze het gewonde dier terug. Ze moeten nog zeven keer schieten, voor de olifant sterft. De professionele jager wordt erg emotioneel: “We doen het omdat we van hen houden”, zegt Lamprecht.

“Ik wil dat mijn dochtertje ooit olifanten in het wild kan zien en niet in de zoo. We moeten dit gewoon doen.” Ook de klant barst in tranen uit, voor hij met zijn ‘trofee’ poseert voor een foto. 

Bevolking
“We nemen een oude stier uit de populatie, zodat de 150 olifanten die we gisteren zagen, in dit gebied kunnen blijven. Iedereen van het dorp heeft nu ook vlees. De ivoor neemt de klant terug mee naar Texas.”

Velen geloven echter niet dat de financiële voordelen terugvloeien naar de bevolking. Volgens de Namibiërs is het jachttoerisme bij hen wel een succesverhaal. De regering is ervan overtuigd dat de jacht jobs biedt en gelooft ook dat als de bewoners de voordelen ervan inzien, ze de dieren minder snel zélf zullen doden.

Volgens een nieuw onderzoek van Great Elephant Census zijn er veel minder Afrikaanse olifanten over dan werd gedacht. Onder meer door stroperij is het aantal olifanten gekrompen van tien miljoen in het begin van de vorige eeuw, naar 350.000.