"Couppoging in scène gezet door Erdogan"

De moslimprediker Fethullah Gülen, die in de VS woont, heeft de bal naar Turks president Recep Tayyip Erdogan teruggekaatst. Niet hij heeft, zoals Ankara stelt, de poging tot staatsgreep van midden juli in Turkije georganiseerd. Dat zou Erdogan, volgens Gülen zelf gedaan hebben.

“Erdogan heeft de coup al een jaar op voorhand gepland en moest alleen maar wachten op de geschikte gelegenheid”, stelt Gülen. In scène gezet of niet, Erdogan gebruikt de couppoging om zijn macht te versterken. Dat heeft zich vertaald in massale ontslagen en de arrestatie van zowat 20.000 mensen. Volgens Gülen was Erdogan op de nacht van de coup, 15 juli, in lachen uitgebarsten toen zijn vliegtuig landde in Istanboel. "Alles gebeurt zoals voorzien, verklaarde hij op de luchthaven."

Geen onderzoek
Erdogan zou de staatsgreep een "geschenk van Allah" hebben genoemd. Volgens Gülen was zowel de stafchef van het leger als het hoofd van de inlichtingendiensten op de hoogte van wat er gaande was. Gülen zegt dat hij de internationale commissie met deskundigen uit de VS, Duitsland, Nederland en andere landen gevraagd heeft om de veronderstelde staatsgreep te onderzoeken. De Turkse regering, aldus nog de prediker, heeft dit afgewezen.