Charlotte: nieuw protest, ondanks avondklok

Ondanks de avondklok die sinds middernacht geldt in Charlotte (6 uur Belgische tijd), blijven ook voor de derde nacht op rij honderden betogers op straat. Ze protesteren zo tegen de moord op de zwarte Keith Lamont Scott door een politieagent. Volgens lokale media verloopt die protestactie grotendeels vreedzaam.

Gisteravond braken voor de derde avond op rij massale protesten uit tegen het politiegeweld tegen zwarten, die uitmondden in rellen tussen betogers en politie, die traangas inzette. Daarbij vielen al verschillende gewonden.

Manifestant sterft
Ondertussen raakte ook bekend dat een manifestant die woensdag neergeschoten werd, overleden is. De 26-jarige man werd geraakt door een kogel in het hoofd, aldus de krant Charlotte Observer op gezag van de autoriteiten. Volgens de autoriteiten werd de kogel afgeschoten door een andere burger, en niet door de politie.

Avondklok
Burgemeester Jennifer Roberts en de lokale politie "hebben een avondklok ingesteld in heel de stad vanaf 23 september tussen middernacht en 06.00 uur", aldus de stad Charlotte op Twitter. "De avondklok geldt elke dag tot de noodtoestand wordt opgeheven of tot wanneer de avondklok officieel wordt afgeschaft."

Maar ondanks de avondklok kwamen opnieuw honderden mensen op straat, met bordjes met daarop "handen omhoog, niet schieten" en "we willen de opname". Dat laatste is een verwijzing naar de video-opnames die de agenten met bodycams en dashcams maakten tijdens het incident waarbij Scott omkwam. Volgens het hoofd van de politie, Kerr Putney, zijn die opnames bewijs in een onderzoek en zullen ze niet openbaar worden gemaakt.

Onschuldig?
De politie claimt dat Scott een wapen vasthad, maar volgens de familie "is het onmogelijk uit de video's te achterhalen wat, als er al iets was, Scott in de handen had. Toen hij werd neergeschoten, had hij zijn handen langs zijn lichaam en was hij traag achteruit aan het stappen". Er zijn getuigen die zeggen dat hij een boek bij had, andere getuigen zeggen dat hij niets bij had.

Bekijk ook: