Reisadvies aangepast voor Congo

De FOD Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies aangepast voor de Democratische Republiek Congo en roept op tot voorzichtigheid in de hoofdstad Kinshasa, vanwege de gewelddadige manifestaties tegen president Joseph Kabila. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gemeld.

Buitenlandse Zaken blijft niet-noodzakelijke reizen naar het oosten van Congo afraden. "We lanceren een oproep tot voorzichtigheid en waakzaamheid in Kinshasa vanwege de manifestaties", aldus de minister, die de Belgen ter plaatse aanraadt om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of om zich te richten tot de Belgische ambassade in Kinshasa.

Zware rellen
Twee dagen geleden kwamen meer dan honderd mensen op straat om te betogen tegen president Joseph Kabila. Het kwam daarbij tot zware rellen met de ordediensten en volgens de oppositie kwamen minstens vijftig mensen om het leven door politiekogels. De regering houdt het op zeventien doden bij de "opstandige beweging". Ook gisteren bleef het zeer onrustig in de straten van Kinshasa, vooral in wijken in het centrum en zuiden van de stad. Er vielen opnieuw doden, en drie partijzetels werden in brand gestoken.

De gemoederen zijn verhit omdat president Joseph Kabila de verkiezingen zou willen uitstellen. Over drie maanden komt er een einde aan Kabila's tweede termijn en dat zou meteen ook zijn laatste termijn moeten zijn. De grondwet verbiedt namelijk een derde termijn, maar Kabila maakt voorlopig nog geen aanstalten om op te stappen. 

Bekijk ook: