Dossier President Trump

Trump jr. vergelijkt migranten met Skittles

De zoon van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump krijgt bakken kritiek nadat hij vluchtelingen heeft vergeleken met Skittles, oftewel regenboogkleurige snoepjes. "Als je een schaal met Skittles zou hebben en ik zou tegen je zeggen dat er drie snoepjes tussen zitten waar je aan dood gaat, zou je dan een handvol nemen? Dat is het probleem met Syrische vluchtelingen", schreef hij op Twitter.

"Deze afbeelding zegt genoeg. Laten we een einde maken aan de politiek correcte agenda die Amerika niet voorop stelt", luidt het bijschrift boven de foto. Het bericht van Donald Trump Junior maakte meteen een stortvloed aan reacties los op sociale media, hoewel het niet de eerste keer is dat de campagnefoto online verschijnt. Joe Walsh, een voormalig congreslid van de Tea Party en tegenwoordig een radiopresentator, postte de afbeelding een maand geleden al. 

Onder meer Jon Favreau, de voormalige speechschrijver van president Obama, reageerde vol afschuw op Twitter. Hij postte een foto van Omran online, het bebloede vijfjarige Syrische jongetje dat in een ambulance gefotografeerd werd en een symbool van het leed in de Syrische burgeroorlog werd. "Hé Donald Trump Junior, dit is één van de miljoenen kinderen die jij vandaag vergeleek met een Skittle", schreef hij. 

Ook het snoepjesbedrijf zelf reageerde op Twitter op de vergelijking. "Skittles zijn snoepjes. Vluchtelingen zijn mensen. Ik denk niet dat dit een goede vergelijking is", schrijft een woordvoerder. Het campagneteam van Donald Trump heeft nog niet gereageerd.