VN schorten tijdelijk hulp op in Syrië

Na de luchtaanval op een humanitair konvooi van de Verenigde Naties in Syrië gisteren, schort de humanitaire organisatie tijdelijk alle verdere hulpkonvooien in het land op. Dat heeft VN-woordvoerder Jens Laerke bekendgemaakt.

"Alle konvooien zijn opgeschort in afwachting van een nieuwe evaluatie van de veiligheidssituatie in Syrië", zei Laerke namens het Coördinatiebureau voor Humanitaire Hulp van de VN. De VN blijven wel bereid om mensen te helpen in het land, voegde hij eraan toe.

Bij de aanval ter hoogte van de plaats Orem al-Koebra ten zuidwesten van Aleppo zijn gisteren twaalf mensen omgekomen, onder wie een medewerker van de Syrische afdeling van hulporganisatie Rode Halve Maan. Achttien van de 31 aan het konvooi deelnemende vrachtwagens zijn getroffen.

Iedereen op de hoogte
Volgens de VN-woordvoerder waren zowel de rebellen als de Syrische regering op de hoogte van het konvooi. Ook de Russische en Amerikaanse bondgenoten waren ingelicht. Alle partijen hadden hun akkoord voor het transport gegeven, zegt de woordvoerder. Hij eist een onderzoek.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin heeft meegedeeld dat het Russische leger een onderzoek instelt. Hij beklemtoonde ook dat de wapenstilstand pas kan hernemen als de "terroristen" een punt achter hun aanvallen op stellingen van het regeringsleger zetten. "Uiteraard zou het ook goed zijn als onze Amerikaanse collega's niet meer per vergissing de Syriërs bombarderen", voegde Peskov eraan toe.