Politie doodt weer ongewapende zwarte

In de Amerikaanse staat Oklahoma heeft een politieagente vrijdag een ongewapende Afro-Amerikaan doodgeschoten. De politie van de stad Tulsa heeft gisteren twee video's vrijgegeven. Het is niet het eerste geval van politiegeweld in de Verenigde Staten. 

Op de beelden is te zien hoe een man met handen boven het hoofd langzaam op straat naar een stilstaande auto stapt. Van achter hem naderen vier politieagenten met getrokken wapens. Daarna valt de man hevig bloedend op de grond. Volgens politiehoofd Chuck Jordan van Tulsa heeft een agente éénmaal op de man geschoten en schoot een andere agent met een teasergun.

Bij de verdachte werd geen wapen aangetroffen, maar de schietende agente zei wel dat de man niet meewerkte. Het ministerie van Justitie heeft een onderzoek opgestart, zo heeft een woordvoerder gezegd.

Niet de eerste keer
Steeds weer komen in de VS zwarten om bij politiegeweld. Op meerdere plaatsen in het land braken er al protesten uit tegen buitensporig gebruik van geweld door de politie. In juli dit jaar werd ook een zwarte man gedood door blanke agenten in Baton Rouge, in de Amerikaanse staat Louisiana. Ook in september vorig jaar doodde de Amerikaanse politie een zwarte man in een rolstoel in Wilmington, in het oosten van de VS.

Bekijk ook: